21 thoughts on “Siirretty

 1. Kannatan Vantaajoen nykyistä uurempaa virkistyskäyttöä, mutta kuten Mikko fiksusti toteaa, niin “Kaljakellunta on paisunut sen ideologiaan ja resursseihin nähden liian isoksi”.

  Kokoontumisen jälkeensä jättämä sotku järkyttävää sekä ekologisesti että esteettisesti ja aiheuttaa alueen asukkaille ja jokivarressa liikkuville niin suurta mielipahaa, että EIKÖHÄN OLISI AIKA LOPETTAA KELLUNNAT TÄHÄN!!!

  Itsekin olen ollut parina vuonna mukana kellumassa, mutta nyt tunnen lähinnä häpeää osallistumisestani moiseen sikailuun.

 2. Ei taida onnistua lopettaminen. Vähän kun sanoisi, että eiköhän lopeteta juhannus tähän – kuolee liikaa jengiä. Varmasti jengi lopettas siihen mokoman turhan perinteen? Laki kun ei taida edelleenkään kieltää joessa kellumista niin mitenköhän sen lopettaisi? Ja jos sellainen laki tulisi joka juhannuksen tai kellunnan kieltäisi, millaisessa yhteiskunnassa me elettäisiin? Kieltäminen on aina helppoa. Sehän nähtiin jo kieltolain aikaan… Mut voihan sitä lopettamista kokeilla. Facebookiin vaikka sellainen ryhmä, että kuinka moni on valmis ensi vuonna jättämään leikin sikseen. Tai miten olis joku sellainen “www.sanoeikaljakellunnalle.com” sivusto…

 3. Pieni korjaus: Onhan tuolla kaljakellunta.comissakin nykyään taas vinkkejä ja pelisääntöjä. Sivut on siis palanneet verkkoon wikimuodossa. Mutta tuskinpa tuolla kovin moni niitä käy lukemassa, kun tapahtuman päivä ja reittikin ilmoitetaan nykyään muualla. Eli varmaan siihen sosiaaliseen mediaan kannattaisi keskittää sitä tiedotuksen parantamista…

 4. Unohdin mainita, että tänä vuonna Facebookissa oli Kaljakellunnan siivousryhmä, jonka jäsenet sitoutuivat mukaan siivoustalkoisiin. Vähän epäselväksi mulle jäi kuinka moni osallistui oikeasti ja millä panoksella, mutta ainakin joku yritti organisointia! Hyvä hyvä!

 5. Taas pieni tarkennus kirjoitukseen, Vantaan Sanomista:

  “Vantaalainen kierrätysyritys Stena Metalli Oy oli kiikuttanut hyvän tahdon eleenä Pitkäkoskelle kaksi kierrätysastiaa roskia varten.”

  Eli olihan siellä näköjään yritysyhteistyötäkin 🙂

 6. Olen Helsingin kaupungin rakennusviraston projektipäällikkö, myös Täti Vihreänä tunnettu, ja minun vastuullani on mm. roskaamiskampanjat. Oli ilo lukea Mikon kirjoituksia, että ongelmat oikeasti halutaan ratkaista, koska meillä rakennusvirastossakin on kovasti pohdittu, että tarttis tehdä jotain.

  Nyt näyttää siltä, että tapahtuman siivouskustannukset voivat nousta jopa 30 000 euroon ja se raha on siis veronmaksajien rahaa. Siivoustyötunteja meni ympäristötuotannolta lähes 300 miestyötuntia ja ekat jätemäärät ovat olleet 7.5 tonnia jätettä, siihen ei yksi lava riitä.

  Kaupunki on varmasti valmis tulemaan vastaan esim. jätelavojen kanssa, kunhan tapahtumalle saadaan kunnon pelisäännöt ja jotkut muut siivoamaan, kuin stadin duunarit, heillä on työtä ihan tarpeeksi puistojen hoidossa ja kaikki tämmöinen ikävä ylimääräinen vain masentaa.

  Järjestämme myös mielellämme palaverin asiasta. Ottakaa yhteyttä elina.nummi@hel.fi

  Poliisi neuvoi kaupunkia asianomistajana tekemään rikosilmoituksen kaljakellunnasta ja ennen kuin se tehdään, olisi hyvä tavata joku kokoonpano kellujien edustajia. Jos hyvää tahtoa löytyy, saattaa rikosilmoitus ehkä jäädä tekemättä.

  yhteistyöterveisin, Elina Nummi

 7. Hienoa, että Helsingin puolelta löytyy joku, joka on kiinnostunut ongelman ratkaisemisesta. Harmi vaan, että se tulee taas rikosilmoitus-uhkausten siivittämänä. Ne jotka tapaamiseen tulisivat, tuskin olisivat “roskaaja-kellujia” edustavia henkilöitä eikä heitä kiinnosta pätkääkään mitkään rikosimoitukset. Jos on mahdollista jotenkin yksilöidä ne roskaajat niin niillehän sakot oikeasti kuuluisi enkä sellaisia rikosilmoituksia minäkään vastusta.

  Mut toi tapaamisidea on muuten kyllä hyvä. Mites Vantaan puoli? Toisinaanhan kellunta tapahtuu Vantaan puolella….

 8. Mikko, voimme pyytää tapaamiseen myös Vantaan edustajat, teemme muutenkin paljon yhteistyötä roskaamisongelmissa heidän kanssaan. Rikosilmoitus ei ole uhkaus vaan tällä hetkellä ainoa keino, jos emme saa tätä muuten järjestymään, mitä siis kovasti toivomme. Tää virasto, kutenn muutkin kunnalliset virastot, ovat kansan palvelijoita, ymmärrät varmaankin. Määrärahoja kiristetään koko ajan ja kaikki ylimääräiset menot ovat ikävä asia.

  Tästä vois yhteityöllä saada aikaan vaikka minkälaisen winwin-tilanteen, jos vaikka panimot kustantaisivat roskalavat ja jätemaksut, vapaaehtoiset siivoaisivat ja lapsiperheille annettaiiin mahdollisuus tulla hakemaan kumiveneet, joita kellujat eivät itse halua.

  Jos sinulla Mikko on auktoriteettiä kellujien keskuudessa tämän kellunnan “isänä”, niin meille riittää, jos vaikka sinä ja muutama muu tulisitte tapaamiseen.

  Yhteydenottoanne kovasti odottaen, Elina

 9. Enpä usko, että minulla mitään auktoriteettiä muihin kellujiin on. Se nähtiin jo siellä edellisessä oikeudenkäynnissä, jonne pyysin tukijoukkoja… Juuri ketään ei tullut 🙂 Mutta lupaan omalta osaltani herättää keskustelua täällä ja Facebookissa ja yritän saada siivousongelmasta kiinnostunutta porukkaa kasalle. Facebookissa on myös se “Kellunnan siivousryhmä”, johon on liittynyt tähän mennessä jo 17 henkilöä.

  En kuitenkaan ymmärrä miten voisitte saada tapaamiseen ketään, jos nimeätte heidät “kellujien edustajiksi” ja samalla kerrotte tekevänne asiasta rikosilmoituksen… Varmaan moni on tältä pohjalta kiinnostunut “edustamaan” kelluntaa.

  On eri asia edustaa tapahtumaa ja yrittää auttaa ongelmien ratkaisemisessa. Minä en tule edustamaan Kaljakelluntaa enkä kellujia, mutta tapaamiseen voin tulla, jos se toteutuu hyvässä hengessä vapaamuotoisena keskusteluna ilman mitään syytteiden nostamista.

  Mutta toki voitte puolestani tehdä rikosilmoituksen kenestä haluatte. Tällä kertaa sen voisi vaikka kohdistaa Facebook-yhteisöpalvelulle sillä tapahtumaa organisoitiin siellä. Niille tuollainen 30 000 euron siivouslasku ei varmaan ole mikään ongelma. Tuletteko muuten jatkossa kilpailuttamaan siivouksen? Veikkaan, että moni yritys pystyisi tekemään sen murto-osalla tuosta rahasta, jonka nyt väitätte käyttäneenne siivoukseen. Mäkin voisin harkita toiminimen perustamista tuon takia.

  Sekin olisi kiva tietää paljonko verorahoja käytettiin siihen täysin turhaan oikeudenkäyntiin viime vuonna. Ei varmaan ole mitään halpaa lystiä. Veronmaksajathan maksoi syytettyjen lakimieskulut ja kaiken muunkin. Mäkin olisin saanut päivärahat tuosta oikeudenkäynnistä, jos olisin halunnut.

  Mut joo, tarkoitukseni ei ole näsäviisastella tai ärsyttää. Roskaamisongelma on todellinen ja se pitää ratkaista. Oikealla tiellä ollaan, kunhan saatais vielä se hyvä fiilis tähän keskusteluun 🙂 Yritän jatkossa parhaani ja yritän saada niitä ihmisiä kasalle.

  Mutta minä en edusta kaljakelluntaa enkä kellujia! Ihan kuten en edusta vappua tai juhannustakaan tai yhtään ainutta ihmistä, joka viikonloppuna jättää roskia kaupungin kaduille.

 10. Nuohous Ruusulampi hoitaisi siivouksen 28 000.- Aivan helposti.Ehkä jopa 27500,-
  Mielestäni olisi syytä hoitaa oikeuden eteen myös se heebo, joka kutsuu porukat Vappua viettämään kaivopuistoon. Kellunnasta häiriintyneiden paikallis asukkaat voisivat mielestäni muuttaa esim. Forssaan omiin liitosalueisiin. Myös talven jäljiltä jalkakäytävillä haisevat koiran paskat olisi asiallista liittää tähän samaan keskustelu pakettiin.
  -ymmärrättehän Ellu leikin-

 11. Kuinkakohan paljon kaupunki säästäisi jos täti vihreä tomitettaisiin mielisairaalaan?
  Mites se menikään. Neljä miestä katsoo, kun yksi ei yksi nojailee lapioon. Kaupungin miehet nääs hommissa. Jos olisi aikaa ja energiaa jättäisin poliisille tutkinta pyynnön vihreän tädin toiminnasta.

 12. Hyvä Elina Nummi,

  30 000 € tarkoittaa käytännössä sitä että 125 ihmistä tekisi 8 tunnin työpäivän ja jokaisen tuntipalkka + työnantajakustannukset ym. olisivat yhteensä 30 €. Koska kaupunkien hankinnat ja kulut ovat julkisia niin kertoisitko ystävällisesti mistä voin käydä tarkistamassa mihin tuo mainitsemasi 30 000 € saatiin kulumaan?

  Ystävällisin terveisin,
  Mari Kiuru

 13. Vielä huomiona se, että jos Elina Nummen mainitsema 7,5 tonnia jätettä pitäisi paikkansa niin se tarkoittaisi että lähes jokainen poliisin arvioimasta 2000 venekunnasta olisi jättänyt kumiveneensä roskaksi rannalle. Tämän laskelman perusteena on käytetty tyypillistä kaljakelluntavälinettä Sevylor Caravelle K65D (uimarantavene), jonka paino on 4.2 kg. Voisiko mitenkään olla niin että sitä jätettä Keravan ja Vantaanjoen rannoille jää muutenkin, mutta kaupunki aktivoituu siivoamaan vasta kun on pakko? Ainakin itse olen jokaisena osallistumisvuotena kuljettanut veneeni kotiin säilytykseen seuraavaa vuotta varten.

 14. Painavimmat jätteet on varmasti niistä lautoista, joita on monena vuonna kritisoitu. Itse olen aiemmin esittänyt jopa toiveen, että kelluntaan ei osallistuttaisi lautoilla ollenkaan, koska niiden siivoaminen rannoilta on erityisen vaikeaa.

  Olisi kiva tietää kuinka monta lauttaa jäi ulkopuolisten purettavaksi ja siivottavaksi tänä vuonna. Ainakin aiempina vuosina hyljättyjen lauttojen omistajia selviteltiin nettissä julkaistujen kelluntakuvien avulla. Jäljittäjinä toimi aktiiviset ja vastuuntuntoiset kellujat, ei kaupunki eikä poliisi.

  Mutta 7,5 tonnia kuulostaa joka tapauksessa hurjalta. Tapahtumapaikalla otetuista valokuvista ja videoista voi hyvin päätellä, että suurin osa – HYVIN SUURI osa jätteestä on ollut vinyylisiä veneitä, ilmapatjoja, pahvilaatikoita, alumiinisia tölkkejä yms. kevyttä jätettä. Pyöräilin myös itse kelluntareitin alusta loppuun joen vartta pitkin, joten tiedän melko tarkalleen millaista jälkeä siellä rannoilla oli. On äärimmäisen vaikeaa käsittää mihin kaupunki on saanut tuhlattua 30 000 euroa veronmaksajien rahoja! Jos olisin helsinkiläinen vaatisin asiasta tarkkaa selvitystä.

  Mutta tiedoksi kaikille roskaamisesta ärtyneille: Suunnitelmat kellunta-rokaamisen ehkäisemiseksi tulevaisuudessa jatkuvat kulissien takana. Kaljakellunnan siivousryhmä facebookissa on kuulemma aktivoitumassa tehokkaammaksi tsydeemiksi. Lisätietoja tulee kunhan kuulen itse lisää.

 15. Keskusteltuani Mikon kanssa puhelimessa, jäi hyvä fiilis tulevasta vuodesta. Kaljakellunnan siivousryhmä tulisi näyttämään esimerkillisen siivoustalkoon, alkaen jo heti lähdöstä. Viranomaisille ei näin ollen tulisi olemaan mitään negatiivista sanomista ja medialle teemme selväksi, että kaljakellunta on hieno/puhdas kesä tapahtuma. Kaljakellunnan siivousryhmä ei ota vastuuta siis kellujista, ja tai mahdollisista hukkumistapauksista, vaan järjestää totaalisen siivouksen rannoilla.
  Kaljakellunnan siivousryhmä voisi tavoitella FB ryhmään jäseniä, jotka olisivat halukkaita ensivuoden kellunnan siivousryhmäksi. Jatkot voidaan sitten pitää kun rannat on putsattu ja kaljakellunnan siivousryhmä kustantaa viulut 🙂
  Itselläni on EA1, joten muitakin kortin omaavia voisi olla edustettuina tapahtumassa. (partioimassa mahdollisia loukkaantumisia).

 16. Kiitokset Eskeliselle. Osallistun mielelläni (EA2 suoritettuna, vaikkakin vanhentunut), kunhan kaikki pysyy epävirallisena. Käsittääkseni tapahtuman luonne on alusta asti ollut se, ettei kyse ole mistään virallisesta tapahtumasta, vaan saman henkisten ihmisten kokoontumisesta mukavaan kesäpäivännviettoon. 14 vuotta on mennyt ilman onnettomuuksia, mutta tänä vuonna osallistuijien määrä oli käsittämätön. Mitä suurempi tapahtuma, sitä suurempi riski.. Toivoisin, että tässä vaiheessa Vantaan ja Helsingin kaupungit tunnustaisivat uudenlaisen kesäperinteen syntyneen (http://www.suomi-seura.fi/site_v3/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=117&category_id=1&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=32&vmcchk=1) ja ottavan oman roolinsa tapahtuman valvonnassa. Kyllähän esim. koulun alkajaisiin ja päättäjäisiinkin liittyy omanlaisiaa riskejä, vaikkei kukaan ole niistä erityisesti vastuussa.

 17. Hienoa… Meinattiin siskon ja hänen miehen kanssa osallistua tapahtumaan ensimmäistä kertaa, ja ollaa pohdittu omalta osalta siivouksen/roskaamisen ehkäisyä. ja tultiin sellaiseen ajatelmaan jos me Kuopiosta asti kerta tullaan tapahtumaan niin miks me ei samalla vaivalla hoidettaisi omia jätteitä asiankuuluvii kohteisiin. Uskon että kyseinen toiminta ei aiheuttaisi liikaa vaivaa siihen nähden mitä esim:porukka kuluttaa aikaa tapahtumaan valmistautumiseen… otetaa lisäksi esimerkki vapaa ehtoisesta yrityksestä joka toimittaisi jätelavat paikalle. jos esimerkkinä olisi Matiaksen jätehuolto KY (yritystä ei kai ole oikeasti olemassa) He hoitaisivat jätelavat paikalle (joka on minusta esimerkki kohteliaisuudesta kokootumista kohtaan) Niin en varmasti epäröisi mille firmalle maksaisin jatkossa siitä että jos minulta aiheutuu jätettä jolle täytyisi tilata firma hoitamaan ne pois. Ja jos kasvussa olevat tulevaisuuden vanhemmat ovat mukana kellunnassa voisivat pohtia asiaa äkökulmasta joka ei liity aiheeseen mutta on verrattavissa. jos heidan 2-5v enkeli leikkisi esimerkkinä leikkipuistossa ja ei sillä hetkellä huomaisi oman enkelin koskettavan HIV positiivisen neulaa. Se että kokoontumiseen osallistuvan täytyisi uhrata 10-40min omien jätteiden sijoittamiseen oikeaan kohteesee ei pitäisi olla suuri vaiva.
  Kiitos ja näkemisiin kesä 2011 kellunassa…
  kuullostampa kirjoituksessani kovinkin tiukkapipoiselta ja jäärältä äijältä. 😀 mutta haluan että kokoontumisesta aiheutuva jälkisotku olisi mahdollisimman vähäistä..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *